Kallax & Expedit – Ikea hyllyjärjestelmä.

Ikean Kallax hyllyjärjestelmä on varmaankin maailman suosituin, suhteellisen edullinen ja ”plug&play” tuunattavissa. Eri hyllyjen osat ovat vaihdettavissa kunhan ottaa huomioon, että mallistoon on tehty joitain muutoksia aikojen varrella.

Kallax oli entiseltä nimeltään Expedit, jossa alkuun hyllylevyt oli kiinni toisissaan ja hyllyn seinämissä rautalankavirityksellä. Sitten levyjen kiinnitys muutettiin puutapeilla tapahtuvaksi ja tämä muutos tuli jo Expedit mallistoon eli Expedittejä on sekä puutappikiinnityksellä, että rautalankavirityksellä. Puutappikiinnitys lienee hivenen tukevampi, mutta rautalankamallin hyvänä puolena on se että hyllylevyn saa pois hyllystä ihan vaan vetämällä eikä hyllyn reunalevyjä tarvitse purkaa.

 

Variaatioita on ainakin:

Expedit 1

Expedit 1.1

Expedit 1.2

Kallax

Suurimpia eriäväisyyksiä on lähinnä 3.

Vanha Expedit 1: Hyllylevyjen kiinnitys rautalankakiskolla kun muissa muissa malleissa puutapeilla.

Uudempi Expedit 1.1:  Reunalevyjen kiinnitys toisiinsa ruuvilla joka ruuvataan vaakareunalevyn läpi pystyreunalevyyn jossa on metallinen mutterin tapainen vastakappale ja levyissä on myös tapit. Muissa malleissa reunalevyjen kiinnitys on ruuvilla suoraan puuhun.

Uudempi Expedit 1.2: Ohuet tapit, kuten Kallaxissa. Vaakasuuntaiset eli pitkät hyllylevyjen kiinnitys kahdella tapilla reunalevyihin ja pystyjen hyllylevyjen eli lyhyiden levyjen kiinnitys yhdellä tapilla.

Kallax: Reunalevyt/kehikko 37mm paksut kun Expediteissä ne on 50mm

 

 

Kuvaa ja tekstiä tulee lisää kotvasen kuluttua………..

8mm muovitulppa noin 30mm pitkä.