Kallax & Expedit – Ikea hyllyjärjestelmä.

kallax

Ikean Kallax hyllyjärjestelmä on varmaankin maailman suosituin, suhteellisen edullinen ja ”plug&play” tuunattavissa. Eri hyllyjen osat ovat vaihdettavissa kunhan ottaa huomioon, että mallistoon on tehty joitain muutoksia aikojen varrella.

Kallax oli entiseltä nimeltään Expedit, jossa alkuun hyllylevyt oli kiinni toisissaan ja hyllyn seinämissä rautalankavirityksellä. Sitten levyjen kiinnitys muutettiin puutapeilla tapahtuvaksi ja tämä muutos tuli jo Expedit mallistoon eli Expedittejä on sekä puutappikiinnityksellä, että rautalankavirityksellä. Puutappikiinnitys lienee hivenen tukevampi, mutta rautalankamallin hyvänä puolena on se että hyllylevyn saa pois hyllystä ihan vaan vetämällä eikä hyllyn reunalevyjä tarvitse purkaa.

Variaatioita on ainakin 4.

Hyllyt voitaneen jakaa kahteen ryhmään ulkoseinämien paksuuden mukaan.

Ulkoseinämien paksuus on vanhemmissa 50mm ja uudemmissa 37mm paksuja.

kallax7

__________________

Sisäisten levyjen mitat ovat aikalailla samoja eri versioissa ja olisivat kokonsa puolesta vaihdettavissa keskenään, mutta kun niiden kiinnityksissä on eroja. (paksutappisessa versiossa hyllylevyt ovat millin pari isompia)

_________________________

Vanhoissa hyllyissä hyllylevyt kiinnitettiin toisiinsa ja ulkokehään ”rautalankakiskolla”. Tämän kiinnityssysteemin etuna on se, että hyllylevyn voi poistaa hyllystä purkamatta hyllyä.

______________________________

Uudemmissa hyllylevyt kiinnittyvät toisiinsa ja ulkoseiniin puutapeilla. Puutappiversioita on ainakin kolmea erilaista. Vanhemmissa oli 1 paksumpi tappi ja uudemmissa on ohuempaa tappia joko 1-tappisena versiona tai sitten versiota jossa on kaksi tappia vierekkäin. Ohuttappisten hyllyt ovat hyvin vaihdettavissa keskenään, koska 2-tappisessa ja 1-tappisessa versiossa ulompi tapinreikä on samassa kohtaa

Puutapit:

ohut=50x6mm

paksu=35x7mm

_______________________________

Reunalevyjen kiinnityksessä on myös kahta eri tapaa, jotka eivät ole keskenään vaihdettavissa ilman puutöitä. Toisessa versiossa  reunalevyt kiinnitetään toisiinsa ruuvilla jossa on metallinen mutterin tapainen vastakappale ja levyissä on myös tapit. Toisessa  versiossa reunalevyjen kiinnitys on ruuvilla suoraan puuhun. Nämä kaksi versiota erottaa kasatussa hyllyssä toisistaan siitä, että reunalevyssä on reiät niille ”vastamuttereille”

________________________________

Kallaxiin saa helposti uutta ilmettä kun vaihtaa mustaan hyllyyn valkoisen hyllyn hyllylevyt (jos siis omaa samankokoiset, mutta eriväriset hyllyt. Tämä kannattaa ottaa huomioon jo hyllyjä hommatessa eli kaksi eriväristä hyllyä voi olla parempi ratkaisu kuin kaksi samanväristä)

kallax11

.