Tremalzo – Nota

Tremalzo – Nota
Maa: Italia
Paikkakunta: Tiarno di Sopra, Tremosine, Gardajärvi
Pituus: noin 10km ( Tremalzo – passo Nota)
Pituus: noin 50km ( Tremalzo – passo Nota – passo Guil – Pre – Ledro – Ampola – Tremalzo)
Korkeusero: 630m (Tremalzo 1700m -Tremalzon tunneli 1830m-passo Nota 1200m)

Tie Tremalzolta Notalle on vanha sotilastie, jota ei olisi olemassa ilman ihmiskunnan vihanpitoa. Nykypäivänä tien olemassaolo tietysti miellyttää fillaristeja sekä patikoijia joille tien ansiosta tarjoutuu mahtavat näkymät Gardajärven läntisille vuorenhuipuille. Toki jalkapelillä kuljeksijat pystyisivät kulkemaan tuolla ilman tätä tietäkin mutta kuitenkin…

Tässä artikkelissa Tremalzoksi kutsutaan sitä paikkaa mihin Ampolasta tuleva asfalttitie loppu ja missä on Hotelli Garda. Passo Tremalzon sijainnista ollaankin jo sitten aika montaakin mieltä. Muutamia vuosia sitten juuri tuolla hotelli Gardan nurkilla oli passo Tremalzo-taulu. Viimeksi kun käsin siellä niin kyseistä kylttiä ei enää ollut, mutta parisataa metriä asfalttitietä takaisin päin lähtee Via Gel niminen tie kohden passo Geliä tai passo Diliä ja tuossa risteyksessä on nyt passo di Tremalzo 1865 kyltti. Googlemap kertoo, että passo del Tremalzo olisi lähempänä Tremalzon tunnelia ja lähes tulkoon paikassa jossa joidenkin karttojen mukaan olisi Bocca di val Marcia, joka jossain kartassa on merkitty Bocca Marzaksi.
Ota nyt näistä sitten selvää. Toisaalta ei ole mikään ihme, että paikan nimet ovat vähän sinne päin aina kertojasta riippuen sillä alue sijoittuu Lombardia ja Trentino-Alto Adigen rajamaille jota taas ovat vuoron perään hallinneet Rooman valtakunta, etruskin, ranskalaiset, Habsburgit, itävalta-unkarilaiset ja tietenkin italialaiset.
Ja kun tiedetään, että alueella puhutaan italian ja saksan lisäksi ladinia se eri versioina sekä jossain kolkassa vielä retoromaniaa niin soppa on valmis.

 

Tremalzo – passo Nota: noin 10km
Lähtö Tremalzolta 1700m ensin vajaa pari kilometriä Tremalzon tunneliin, joka on reitin korkein kohta 1830m. Tästä alkaakin sitten laskettelu kohden Notaa eikä montaa kertaa tarvitse polkimia käyttä eli huonokuntoisempikin pääsee nauttimaan vuoristoetapin lumosta. Passo Gatumin liepeillä on pieni nousu, mutta muuten käytännössä alamäkeä koko matka.
Tie on sora/kivi/hiekkapintainen ja se on MTB:llä ajettavissa koko matkalta. Hybridilläkin sen voi juuri ja juuri ajella varsinkin jos talvi on koetellut sitä hellästi ja jos hybridikuski jalkautuu pahimmissa/pehmeimmissä/kivikkoisimmissa paikoissa.

tremalzo3 tremalzo4
Hotelli Garda ja Tremalzon tunneli oikealla olevan vuoren nyppylän kupeessa (kuva1).   Hotelli Garda tuolla oikeassa laidassa ja kuvaajan selkä kohden Notaa (kuva2).

 

tremalzo5 tremalzo6
Bocca di val Marcia (kuva3).    Tremalzon tunnelli kuvan ylälaidassa vasemmalla (kuva4).

 

tremalzo7 tremalzo10
Tremalzon tunneli ( kuva 5 ja kuva 6).

 

tremalzo8 tremalzo9
Passo Nota jossain tuolla usvassa ( kuva 7 ja kuva 8).

 

nota2 nota1
Passo Nota (kuva9).    Passo Notalta Tremalzoa kohden lähtevä tie (kuva10).

 

Ledrojärvi – Ampola -Tremalzo – Nota – Pre -Ledrojärvi: noin 50km
Tosi pyöräilijäthän ajavat tietenkin koko lenkin vaikkapa näin: Ledrojärvi – Ampola -Tremalzo – Nota – Pre -Ledrojärvi jolloin matkaa kertynee noin 50km.
Google-KARTTA

Jos haluaa mielummin nousta asfalttitietä pitkin kuin soratietä niin reitti ajetaan vastapäivään ja jos mielummin nousee rotatietä ja aja alaspäin asfalttitietä niin reitin suunta on silloin tietysti myötäpäivään.

Joitain vaihtoehtoja reitinvalinnalle on. Asfalttia ja yleistä tietä on Pre-Tremalzo väli. Tremalzolta voi kuitenkin valita MTB-polkuja Tirano di Sopraan tai vaikka suoraan Ledrojärvelle, mutta näistä reiteistä ei minulla ole tällä hetkellä sen tarkempaa tietoa.
Myös Notalta voi suunnata Prehen tai Molina di Ledroon. Tai sitten voi Notalta suunnata yleistä tietä etelään Pieveen, jota Brasan rotkon/railon kautta Gardan rantaan.
Tie Notalta Pieveä kohden aluksi hiekka/kivi/sora pintainen mutta muuttua siellä alempana asfaltiksi.

tremalzo2 tremalzo1
Asfalttitietä Tremalzolta alas Ampolaan (kuva11 ja kuva12).

 

ampola ledro1
Ampola-järvi (kuva13).           Ledro-järvi, taukopaikka pohjoisella puolella (kuva14).

 

ledro3 ledro2
Ledro-järvi, eteläpuolella kulkeva tie (kuva15).  Tie SS240 kulkee tuolla Ledrojärven oikealla puolella kohden Ampolaa ja Idro-järveä (kuva16).

 

ledrovanha
Pakko laittaa vielä tämä kuva Ledrojärvestä kun kuvasta ei oikein osaa sanoa mikä on heijastusta mikä kangastusta ja mikä todellista (kuva17).

 

 

Passo Nota – Pieve – Brasa Schlucht – Tie SS45 Gardajärvi: noin 18km
Laiskan miehen haaveuni 18km hienoissa maisemissa polkematta antaen painovoiman kuljettaa fillaria alaspäin kohden Gardajärveä. No todellisuudessa reitillä joutuu kyllä muutamaan otteeseen käyttää polkuvoimaa, mutta lähtöpaikan 1200 metrin korkeus tarjoaa 1100 metrin korkeuseron Gardaan eli 60metrin pudotus kilometriä kohden tarkoittaa kyllä sitä ettei kauhea hiki pääse otsaan syntymään.
Google-KARTTA

brasa3 brasa1
Brasa Schlucht eli Brasan rotko vai railoko tuo on (kuva 18 ja kuva 19).

 

brasa brasa2
Brasa Schlucht (kuva20).   Brasa Schluchtiin nousevan tien alkua kuvan oikeassa laidassa ja vasemmalla alempana SS45 tie Gardajärven rannalla (kuva21).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s