Monte Altissimo, Gardajärvi, Italia

Monte Altissimo
Maa: Italia
Paikkakunta: Torbole, Monte Baldo, Gardajärvi
Pituus: noin 53km ( Torbole-M.Altissimo-Mori-Torbole)
Korkeusero: 1971m (88–>2059m)

Nousu Torbolesta-M.Altissimolle
Torbole: 0km / 88m
Parkkipaikka/asfalttitien loppu: 14,5km / 1560m
Monte Varagna:16km / 1715m
Monte Altissimo: 18,5km / 2059m
Googlemapin KARTTA

Nousu Morista-M.Altissimolle
Mori: 0km / 207m
Bocca Creer / Asfalttitien loppu: 20,5km / 1615m
Monte Altissimo: 24,3km / 2059m
Googlemapin KARTTA

 

Torbole-Mori väli on noin 10km tasaisempaa maantietä poislukien viimeinen mäki Nagosta Torboleen. Väylä on vilkasliikenteinen eli autoja kulkee siellä paljon.

Torbole-Monte Alttissimo:
Nousu Torbolesta M.Altissimolle on varsin mukava, koska se tarjoaa aina välillä muikeat näköalat alas Gardalle ja Torboleeseen. Välillä tie kulkee sankassa havumetsässä ja välillä taas alppiheidimaisemissa vihreällä niityllä. Tie kulkee myös Monte Baldon pohjoisosan vajoaman jäljelle jättämien pystysuorien kallioseinämien välissä tarjoten lähempää tuttavuutta planeettamme synnystä ja siinä voi polkija välillä lepäillä vaativan nousun keskellä keskittyen miettimään miten tämä maapallomme oikein sai alkunsa. Ja sitten kun kipu reisistä on taas kaikonnut voi polkija jatkaa matkaa kohden vuoren huippua.

baldo2 baldo1Gardajärvihän se siellä (kuva1).   Kuvassa 2 sama järvi vähän ylempää kuvattuna.

Pohjoisempi näistä pystysuorista seinämista tarjoaa myös paikan kiipijäluonteisille siellä on merkittyjä kiipeilyreittejä ja eteläisemmällä seinämän juurella on taas niitä I maailmansodan aikaisia linnoitteita.

baldo4 baldo5Satavuotisia sotalinnoitteita taas (kuva3).   Jos nousi patikoimalla nyppylälle katsomaan niin siellä se järvi vielä oli (kuva4)

 

baldo6 baldo7

Pohjoisempaa jyrkännettä (kuva 5).  Ja olihan sinnekkin joku polkija taas fillarinsa roudannut (kuva6).

Tie on sallittu moottoriajoneuvoile vain 1500 metriin saakka eikä tien varrella ole pajonkaan asutusta, joten tiellä on varsin vähän autoliikennettä, siispä varsin rauhassa siellä saa nousta.

Asfalttitien päätyttyä 14,5 km jälkeen on parin kilometrin soratieosuus, jossa nousua on parisataa metriä ja se on vielä hybridillä poljettavissa. Soratieosuus päättyy Monte Varagnan päällä ja siitä alkaa tasaisempi ylänköosuus, mutta samalla tie ei ole enää tie vaan lähinnä valumavesien jättämä ura ja tässä vaiheessa loppuu käytännössä matka jos on hybridillä liikenteessä. Myös MTB:llä polkijat ottivat välillä fillarinsa kantoon tai työntelivät niitä mieluummin kuin ajelivat niillä epätasaisella tiellä.
Myös minä käännyin tässä vaiheessa takaisin kun olin ensin käynyt tutkimassa muutamat vanhat juoksuhaudat siinä vuoren reunalla.

baldo3 baldo8

Joku oli heitely vähän kivenmurikoita pitkin metsää (kuva7).  Tähän päätty hybridillä ajelu (kuva8).

Eli en tiedä minkälainen osuus on tuo viimeinen jyrkempi nousu monte Altissimon huipulle, mutta kyllä sieltäkin pyörää tuli vuoren laelle tasaisena virtana eli ajettavissa tuokin reitti on.

baldo11 baldo10

Monte Altissimon huipulla ja vanhoja linnoitteita täälläkin kuvat 9 ja 10, kuvassa 10 näkyy Ledrojärvi eli sekin näkyi Altissimon huipulta.

 

baldo9 baldo12Linnoitteita etualalla ja Rifugio taaempana (kuva11).  Ruuhkaa Altissimolla (kuva12)

 

 

 

Mori-Monte Altissimo:
Nousu Morista M.Altissimon päälle on suurimmaksi osaksi yleistä tietä ja se on paljon vilkkaammin liikennöity kuin Torbolesta Altissimolle. Asfaltoitua tietä pitkin pääsee Bocca Creerille.
Bocca Creeriltä lähtee soratie kohden M.Altissimon huippua ja tuo soratiepätkä on ehkä juuri ja juuri ajettavissa hybridillä, mutta kyllä tälläkin pätkällä muutaman fillaroijat ottivat MTB:t työnnettäviksi jyrkimmissä ja kivikkoimmissa kohdissa.

baldo14 baldo15

Rovereto näkyy tuolla alhaalla (kuva13).     Ja bunkkeria riittää (kuva14)

 

baldo16 baldo17

SP3 tie ja taustalla vasemmalla sinisehkön usvan seassa taitaa olla Monti Lessinin reuna (kuva15). Soraserpentiiniä näköalalla (kuva16)

 

baldo18 baldo19

Nousua 4km matkalla on 400metriä eli taukoja joutuu heikompikuntonen pitää ja siinä tauolla voi leipoa vaikka kivikakkuja (kuva17).   Vuoristossa sää voi muuttua aikas äkisti ja tälläkin kertaa Monte Altissimon valtasivat pilvet melkeimpä silmän räpäyksessä (kuva18)

 

 

PS. kun tuolla huipulla katseli niiltä juoksuhaudoilta alas jyrkkään rinteeseen niin mietti miten helppoa olisi hoitaa mahdolliset hyökkääjät pois päiviltä.

Todellisuudessa kun italialaiset liittyivät maailmasotaan vuonna 1915 niin liittymisensä  ensimmäisenä päivänä he valtasivat Altissimon linnakkeen Itävalta-Unkarilta.

Sodan alkaessa Italia kuului Saksan ja Itävalta-Unkarin kanssa kolmiliittoon, muttei sodan syttyessä liittynyt sotaan kolmiliiton mukana vaan jättäytyi tässä vaiheessa sodasta. Mutta liittyi sitten ehkä vähän yllättäin sotaan ympärysvaltojen riveissä Saksaa ja Itävalta-Unkaria vastaan. Ja sai tästä hyvästä sodan päätyttyä ympärysvalloilta Etelä-Tirolin alueen itselleen, joka siis nykyisin on Italian autonoominen Trentino-Alto Adigen maakunta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s