Stadilaiset ovatkin raumalaisia

kustaa_vaasa

Kustaa Vaasa

Stadilaisena tätä on vähän vaikea tunnustaa, mutta on nyt pakko tuoda tämä pitkään vaiettu synkkä historiallinen tosiseikka päivänvaloon, että stadilaiset ovatkin alunperin oikeasti raumlaissii niim pal.

helsingin_perustaminen

kellomaki

Näkymä Kellomäeltä Vironniemen suuntaan johon Helsingin keskusta siirrettiin 1600-luvun alkupuoliskolla. Kyseisellä mäellä Kustaa Vaasa piti kokousta Suomen säätyjen kanssa kunhan oli ensin ”turvannut” uuden itärajan.

1500-luvun alkupuolelle asti Ruotsi-Suomi oli osa tanskalaisjohtoista Kalmari-unionia, jota vastaan Ruotsissa nousi kapina. Kustaa Vaasan johdolla kapinalliset irroittautuivat Unionista ja Kustaasta tuli Ruotsi-Suomen kuningas. Suomessa veljekset Eerik ja Iivar Fleming kapinoivat Kustaan rinnalla ja valloittivat Suomen linnat Kustaa Vaasalle sekä ajoivat mm. Turkua ryöstelleet tanskalaiset pois Suomesta.

Flemingit olivat aina lojaaleita ruotsin hallitsevalle kuninkaalle. Eerikinpoika Klaus Fleming tosin valitsi hävinneen osapuolen 1590 luvulla kun hän taisteli Juhana III:n pojan Sigismundin puolella, Ruotsissa kapinaan noussutta Kaarle-herttuaa vastaan. Kaarle oli yhyttänyt kapinoivat Pohjanmaan talonpojat Flemingiä vastaan. Jaakko Ilkan johtamat kapinalliset ja Fleming kävivät Nuijasotana tunnetun taiston, jonka Fleming voitti, mutta vähän tämän jälkeen hän kuitenkin kuoli äkillisesti sairastuttuaan vuonna 1597.

Klaus Flemingin pojat Johan ja Olov jatkoivat pari vuotta taistelua Kaarle-herttuaa vastaan, mutta 1599 Kaarle valtasi Turun ja mestautti mm. Johanin ja Olovin ”Turun verilöylynä” tunnetussa joukkorangaistuksessa. Vuotta aiemmin oli Kaarle-herttuan joukot lyöneet Sigismundin joukot ja ottaneet valta-aseman Ruotsissa.

Kaarle Kustaan poika Juhana III oli avioitunut puolan kuninkaan sisaren kanssa ja heidän pojastaan Sigismundista tuli myös Puolan kuningas, jolle siis Flemingit olivat lojaaleja ja siis samalla myös ikäänkuin ruotsalaiskomentoa vastaan ja tästä syystä Klaus Flemingiä pidetään eräänlaisena Suomen itsenäisyyden esitaistelijana. Tosin joidenkin tulkinnan mukaan kyse oli vaan Klausin omien valtapyrkimysten vakiinnuttaminen ja kasvattaminen.

Erik ja Klaus Fleming toimivat myös aikoinan Suomen käskynhaltijoina eli siis ”presidentteinä”.

Turun linnassa on näytteillä A.Edelfeltin maalaus Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista jossa Kaarle-herttua repii Klausin ruumista parrasta. Kaarle oli, ensin Turun Linnan vallattuaan, avauttanut Klausin arkun varmistaakseen tämän todella kuolleen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s